TEST: sweet chili saus

het hebben van een plantje met Spaanse pepers zorgt voor meer pepers dan dat wij normaal verwerken. Dus ben ik op zoek gegaan voor een oplossing.

ingrediënten:

  • 2 spaanse pepers
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 1 punt paprika
  • 1 cup suiker
  • 3/4 cup witte azijn
  • 1 koffielepel zout
  • 1 eetlepel mais zetmeel
  • 3 eetlepels water

materiaal

  • Blender (of pot voor mixer)
  • keteltje
  • vuur/kookplaat
  • kloppertje
  • tas
  • maatbekers
  • koffielepel
  • mes
  • lepel om te roeren in de ketel
  • pot om de saus te bewaren

Het maken gaat erg vlot.

1. Was de pepers, paprika en punt paprika. Snij de paprika’s in stukken. De spaanse peper mag je met pitjes en zaadlijsten gebruiken, als je het pikanter wil. Anders laat je deze er best uit.

2. Doe de stukjes paprika met de knoflook en een bodempje water in de blender. Nu mix met pulse of met korte mixjes alles klein. Kleine stukjes mogen er gerust inzitten.

3. Zet het keteltje op het vuur. In het keteltje doe je de suiker, de azijn, het zout en de pasta uit de blender. (Doe dit best buiten omwille van de geur.) Laat het geheel warm worden en laat het minstens voor 5 minuten zachtjes koken. Vergeet niet te roeren om te voorkomen dat het aanzet.

4. Na 5 minuutjes kan je het indikken met een oplossing van het water en de maïzena. (Als het mengsel al dik genoeg is, dan moet je het niet verder indikken.) Als je het indikt moet je het wel nog even aan de kook brengen.

5. Eens het klaar is dan kan je het in een pot(je) doen voor te bewaren. Afgekoeld kan men het lang bewaren in de ijskast.